Nationale-Nederlanden heeft een sterke kapitaalpositie. Dat concludeerden analisten van KBW donderdag.

De verzekeraar maakte eerder op de dag bekend dat de solvabiliteit op basis van de Solvency II-regels eind vorig jaar is uitgekomen op 239 procent. KBW bestempelde die buffer als sterk.

Bij concurrent Delta Lloyd daalde de solvabiliteitsratio juist met 5 procentpunt tot 131 procent, werd woensdag bekend. De verzekeraar moet daarom een claimemissie doen van 650 miljoen euro doen om de reserves te versterken.

Hoog slotdividend

Nationale-Nederlanden, dat donderdag financiële resultaten presenteerde, heeft vorig kwartaal zijn nettowinst stevig weten op te voeren. Het resultaat werd deels gestuwd door boekhoudkundige en belastingmeevallers. De premie-inkomsten en de waarde van nieuwe levensverzekeringen namen af.

De analisten werden daarnaast aangenaam verrast door het onverwacht hoge dividend van het voormalige onderdeel van ING. Het bedrijf stelt een slotdividend voor van 1,05 euro per aandeel.

Het aandeel van Nationale-Nederlanden steeg bij de opening van de Amsterdamse beurs bijna 5 procent.

Vermogensbeheer zorgenkindje

Nationale-Nederlanden meldde een nettowinst van 360 miljoen euro over het vierde kwartaal, tegen 197 miljoen euro een jaar eerder. De operationele winst uit voortgezette activiteiten zakte met bijna 4 procent, naar 250 miljoen euro.

Het operationele resultaat liep vooral hard achteruit bij het vermogensbeheer. De provisie-inkomsten gingen hier verder omlaag en Nationale-Nederlanden boekte een afschrijving van 13 miljoen euro in verband met de reorganisatie van het onderdeel. Het vermogensbeheer moet door die operatie een betere focus krijgen, om uiteindelijk weer te kunnen groeien.

Verdere bezuinigingen

Bestuursvoorzitter Lard Friese gaf in een toelichting aan dat Nationale-Nederlanden op de kosten blijft letten. Afgelopen kwartaal werd in Nederland een besparing van 15 miljoen euro gerealiseerd, naar een kostenniveau 803 miljoen euro.

De verdere bezuinigingen zijn een doorgaand proces, aldus Friese, waarbij geen concreet streefgetal voor banenreducties wordt gehanteerd.

Over heel 2015 boekte Nationale-Nederlanden een nettowinst van 1,6 miljard euro, na een plus van 588 miljoen euro in 2014. De operationele winst verbeterde met een derde, naar 1,4 miljard euro.

Nationale-Nederlanden gaf geen prognose voor 2016.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl